söndag 6 mars 2011

Eleganterna

Jag var och kikade på de gulsvarta eleganterna från Borås i fredags. Det är i alla fall vad många vill kalla dom. Jag är själv Elfsborgsupporter men tycker att det ibland blir lite överdrivet snack med att de spelar den vackraste fotbollen och så vidare. Visst är det ibland fantastiskt roligt att se dem spela, men viktigast är ju ändå att vinna. Något Elfsborg haft lite svårt för de senaste två åren, då kryssen istället duggat allt för tätt. Jag har lite svårt att se att Haglund efter flera år i klubben lyckas motivera sina ögontjänare tillräckligt, men en del av dessa verkar i år få stå mer vid sidan av planen än på den. Ett bra drag i så fall.

Motståndet var hur som helst Sveriges roligaste lag, eller motsatsen till just detta, IFK Göteborg. En prestigematch för Boråsarna, och det har även blivit en viss rivalitet från Blåvitts sida de senaste åren då Elfsborg varit med och utmanat om de främsta platserna och kaxat upp sig. Jag har lite svårt för detta lag, inte föreningen, men just nu tränarna och vissa delar av laget. Så det är alltid lika skönt att se Elfsborg slå Blåvitt, även om det är träningsmatch. Jag ska dock försöka hitta några bitar som är positivt med Blåvitt, dom ska ha cred för :

* De satsar på sin egna fina ungdomsverksamhet, och ger talangerna chansen
* IFK har en fantastisk inmarschlåt i form av "Snart skiner Poseidon"
* Tobias Hysén

IFK ska hursomhelst inte ha någon form av cred för, tvärtom bör de skämmas, för följande :

* Erik Lund finns i truppen, en vindpust och Lund faller. Hemsk spelare
* De spelar otroligt enkelspårigt, varje långboll går mot Hysén. Är han borta finns absolut ingenting.
* Årets cerisa bortatröjor
* Jonas Ohlsson tror att de ska få käka "guldpytt" varje år
* Återigen, de har inget spel. Man måste inte rulla vackert men lite mer variation än uppspel på Hysén borde väl man kunna kräva?
* Den värsta biten med Blåvitt är ändå ärkesvinet Stefan Selakovic, som de senaste åren dessutom fått bära kaptensbindeln. Det säger det mesta om omdömet i laget.

Stefan Selakovic har växt till en spelare att tycka illa om mer och mer för varje år som går. Han gnäller, faller, filmar, gapar och skyller på konstgräs. Man blir förbannad så fort han uppenbarar sig, och kanske är detta också en av hans styrkor i dagsläget, för han är ingen vidare fotbollspelare längre. Han var en gång en spelare man hade respekt för, men i takt med att åldern stigit har andra egenskaper blivit mer framträdande. Det var också uppenbart i denna träningsmatch att hans bäst-före datum snart gått ut. Tacka fan för det.

Här har Selakovic förmodligen armbågat, trampat på och slutligen spottat på sin motståndare.  Och han får inte ens frispark med sig. Katastrof, tycker Stefan.

Matchen vann Elfsborg välförtjänt med 1-0 efter mål av Keene på övertid. Det var ingen bra match, Elfsborg hade övertaget men mycket slarv av båda lagen i passningspelet. Båda lagen spelade stabilt bakåt och roligast var nog att se Andreas Augustsson tillbaka i gulsvart. Han var dominant, han har sjuk pondus och vinner hur många dueller som helst. Han är också lite elak, något Elfsborg kan behöva. I IFK var Drugge tillbaka i Borås men han vågade inte prestera mot Elfsborg nu heller. Om han ska vara partner till Hysén får han skärpa sig betydligt, han var osynlig matchen igenom. Blåvitt får nog hitta mer spets framåt om det ska bli någon placering på övre halvan i år, och Elfsborg får också höja sig om man ska kunna utmana om guldet. Vi får väl tro att båda lagen hittar offensiven den sista biten av försäsongen. Och förhoppningsvis kan Elfsborg slå Blåvitt resterande drabbningar i år också.

2 kommentarer:

  1. För att Taco aldrig har gnällt, sysslat med fula efterslängar och slänger sig vid kontakt.... Jodå, extremt mycket. För att inte tala om äcklet Augustsson som enbart finns där för att skada och Keame som sparkar, armbågar eller hoppar in i allt och alla.....

    Men sen måste man ge cred till geniet Haglund som får så många toppspelare att underprestera och inte sluta bättre än fyra flera år i rad. Stor coaching.

    Nja, det mest positiva med Ellos är nog ändå Guliganerna. Gentilt av dem att låta alla särskoleelever och samhalls-anställda få utgöra Hejjaklack. Mer sådana sociala insatser för folket i Betongborås....

    SvaraRadera
  2. Äh, Anders Svensson har blivit en allmän ikon att klaga på om man håller på Göteborgslag bara för att man är avundsjuka att han finns i Elfsborg istället. Han är fortfarande en av de bästa mittfältarna i Sverige. Augustsson visade i denna match att han kan annat än skada, han var dominant och styrde händelserna på plan. Han behövde inte grisa, förhoppningsvis inte framöver heller. Keene måste vara en jobbig jävel att möta, han hoppar in i alla situationer på vinst och förlust, då kan det gå fel ibland. Behövs såna med, även om hans fotbollskunskaper även är ifrågasatta av mig.

    Haglund var jag inne på, är också tveksam till om han är rätt man att föra detta laget till guld. Hade gärna provat något nytt.

    Guliganerna kommer jag aldrig försvara, de är ingen höjdarklack direkt. Det enda som är bra med dom är väl att det inte är några bråkstakar direkt, annars är de inget att hurra för.

    SvaraRadera